۳ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۳:۳۷

در گفتگو با مهر عنوان شد:

ایران در دهه آینده به بالاترین میزان تاریخ جمعیتی خود می رسد

ایران در دهه آینده به بالاترین میزان تاریخ جمعیتی خود می رسد

عضو هیئت علمی مرکزمطالعات و پژوهشهای آسیا و اقیانوسیه گفت: در مقایسه با دهه گذشته جمعیت در گرو‌ههای زیر 15سال کاهش و به 25 درصد رسیده اماجمعیت 15 تا 64 رشدی 70 درصدی داشته که با این نرخ سن، کشور در دهه آینده به بالاترین میزان تاریخ جمعیتی می رسد.

دکتر محمود مشفق در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه برنامه ریزی برای توزیع جمعیت باید براساس قابلیتهای شهرهای مختلف انجام شود، افزود: تنها نباید به فکر تمرکز زدایی باشیم بلکه باید نخست شهرها و قابلیتهای آنها سنجیده شود بعد برای توزیع جمعیتی در آنها برنامه ریزی کنیم.

وی با اشاره به این که ساختار ایران تمرکزگرا است، ادامه داد: این مسئله مختص به ایران نیست بلکه کشورهای دیگری نیز این مشکل را دارند و برای هر لحظه آن برنامه ریزی کردند، مسئولان ما هم باید پیش از این برای برنامه ریزی اقدام می کردند.

به گفته مشفق، هم اکنون ایران به این نتیجه رسیده که برنامه انتقال مهاجرین را آغاز کند در صورتی که در بسیاری از کشورها دیگر این مسئله پیش از این آغاز شده و هم اکنون به نتیجه رسیده اند.

عضو هیئت علمی مرکز مطالعات و پژوهشهای آسیا و اقیانوسیه به کشورهای چین، اندونزی و کره اشاره و تصریح کرد: این کشورها توزیع جمعیت داشتند اما ابتدا نیازهای آموزشی، مالیاتی، مسکن و غیره را تامین و پس از آن اقدام به توزیع جمعیت کردند.

به گفته وی، نباید نسل آینده را از نظر دور داشت زیرا اگر به توسعه پایدار توجه نکنیم نسل بعد دچار مشکلات شدیدی خواهد شد که صدمات جبران ناپذیری را به آنها وارد می کند.

مشفق گفت: چرا باید روستاهای ایران خالی از سکنه شود در حالیکه در شهری مانند تهران مشکل داریم. در واقع باید پیش از هر تصمیمی شهرها را برای پرشدن جمعیت آماده کنیم.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت جذب جمعیتی و سیاستهای اتخاذ شده باید عمومی باشد نه فردی گفت: در مقایسه با دهه گذشته جمعیت در گروه‌های سنی زیر 15 سال بسیار کاهش یافته و به 25 درصد رسیده است در حالی که جمعیت 15 تا 64 رشد 70 درصدی داشته که این نرخ سن بیانگر آن است که در دهه آینده کشور به بالاترین میزان در تاریخ جمعیتی می رسد یا به عبارت دیگر فرصت جمعیتی یا پنجره جمعیتی در اختیار ما قرار می گیرد.

براساس یافته‌های جدید حدود نیمی از جمعیت کشور معادل 35 میلیون نفر فقط در 25 شهر متمرکز هستند و 45 درصد آن هم در شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز و کرج اسکان دارند.

رشد جمعیتی کلان شهرهای کشور به ویژه کرج، مشهد و اصفهان در حد بالایی است به طوری که شهر کرج 95/3 درصد رشد جمعیتی داشته اما شهرهای مشهد و اصفهان با 5/2 درصد رشد جمعیتی مواجه هستند.

به گفته وی، حل مسئله بی تعادلی در نظام توزیع جمعیتی در سطح ملی و منطقه‌ای که در واقع منشاء بسیاری از مشکلات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی است به یک برنامه جامع نظام اسکان جمعیت و آمایش سرزمینی در سطح ملی و منطقه‌ای نیاز دارد.

کد خبر 1067712

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha